Το dubitanda, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Στέφανου Δρουσιώτη, είναι ένα φεστιβάλ θεάτρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 στο Θέατρο Αποθήκες του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Το φεστιβάλ είχε ως στόχο να προσφέρει, τόσο τους δημιουργούς της νέας γενιάς όσο και στο σύνολο του κυπριακού κοινού, ερεθίσματα από την παγκόσμια σύγχρονη θεατρική δημιουργία, με κύριο άξονα τις σκηνικές πρακτικές του σύγχρονου μετα-δραματικού θεάτρου.

Το φεστιβάλ dubitanda εγκαινίασε το πρόγραμμα “Δράσεις - Θεάτρο Αποθήκες” του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Από το 2017 ο ΘΟΚ αναθέτει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Αποθήκες σε έναν Κύπριο δημιουργό για τρεις μήνες, με στόχο το σχεδιασμό μιας σειράς θεατρικών δρώμενων για το κυπριακό κοινό. Το πρώτο τρίμηνο της θεατρικής περιόδου 2017-2018 (Οκτώβρης - Δεκέμβριος), το πρόγραμμα ανέλαβε ο Στέφανος Δρουσιώτης. 

Στη σκέψη αυτή σχεδιάστηκε ένα τρίμηνο πρόγραμμα στο οποίο παρακολουθήσαμε σε προβολή μερικές από τις εμβληματικότερες παραστάσεις του μετά-δραματικού θεάτρου στον 20ο και 21ο αιώνα - μερικές από αυτές για πρώτη φορά υποτιτλισμένες στην ελληνική γλώσσα -, συναντήσαμε τους Νίκο Καραθάνο, Μιχαήλ Μαρμαρινό και Δημήτρη Παπαϊωάννου για μια επί σκηνής κουβέντα γύρω από τη δημιουργική τους διαδικασία, υποδεχτήκαμε την ερευνητική ομάδα της θρυλικής Socìetas Raffaello Sanzio για ένα σεμινάριο γύρω από την προσωπικότητα και το έργο του Romeo Castellucci, συναντάμε τον Robert Sturm για μια κουβέντα γύρω από τη δημιουργική διαδικασία της Pina Bausch με σπάνιο αρχειακό υλικό και φιλοξενήσαμε το μοναδικό Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη και το υπέροχο Hero της Σοφίας Μαυραγάνη. 

Παράλληλα δημιουργήσαμε χώρο για καλλιτεχνική έρευνα σε νέους Κύπριους δημιουργούς. Το φεστιβάλ εγκανίασε τις πλατφόρμες θέατρου νέων δημιουργών, δίνοντας σε μερικούς νέους Κύπριους δημιουργούς πρόσβαση σε όλα τα υλικά, υπηρεσίες και μέσα που έχει ο ΘΟΚ στη διάθεσή του, όπως και βοήθεια στην εκτέλεση και παρουσίαση του έργου τους από την καλλιτεχνική ομάδα της dubitanda.

Ταυτόχρονα, η καλλιτεχνική ομάδα της dubitanda δημιούργησε και παρουσίασε ένα τρίπτυχο σκηνικό έργο, το οποίο προέκυψε μέσα από τη δημιουργική διαδικασία κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Όλες οι δράσεις της dubitanda αφορούν στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι σήμερα. Έτσι, τόσο οι προβολές, όσο και οι συναντήσεις, οι φιλοξενίες και τα σεμινάρια προσπαθούν να φέρουν το κυπριακό κοινό λίγο πιο κοντά σε δημιουργούς και έργα που σημάδεψαν τόσο την παγκόσμια, όσο και την ελληνική θεατρική πραγματικότητα στις τελευταίες δεκαετίες.

Στέφανος Δρουσιώτης